Lisa føler sig mere og mere presset over, at hun har meldt sig til en julefrokost med studiekammeraterne på lørdag. Det er ikke lysten, hun mangler. Men en travl december og to afleveringer, der skal være klar om få dage, føles stressemde. Desuden er udsigten til tømmermænd ikke særlig tillokkende.

Spekulationerne får Lisa til at gribe en tusch og lave en beslutningsproces. Metoden er et værktøj, hun kender fra LÆR AT TACKLE. Beslutningsværktøjet kan være til stor hjælp, når man vil skabe overblik over, hvilken beslutning der er den bedste i en bestemt situation.

De forskellige trin i beslutningsprocessen

Lisa giver sin beslutningsproces titlen: ”Skal jeg tage til julefrokost på lørdag?” Under titlen laver hun to kolonner med overskrifterne Fordele og Ulemper.

I kolonnen under Fordele oplister hun ting som fx, at hun kommer i godt humør ved at deltage, og at festen får hende til at føle sig som en del af fællesskabet. Under Ulemper skriver hun blandt andet tømmermænd, søvnunderskud og ekstra tidspres i forhold til sine to afleveringer.

Hvert punkt får et tal mellem 1 og 5, hvor 5 er de ting, der vejer meget, mens 1 er mindre væsentlige ting. Da listen er færdig, lægger hun tallene i hver kolonne sammen og sammenligner de to tal. Summen af fordelene ved at deltage er 17, mens ulemperne tæller 22 point. Dermed burde sagen være afgjort. Lisa skal ikke afsted!

Men er er lige en ting mere, man skal gøre, inden man beslutter sig. Man skal bruge sin mavefornemmelse, og Lisas mavefornemmelse fortæller hende, at hun skal deltage i dén julefrokost. Samtidig fortæller hendes erfaring hende, at prisen for at deltage bliver for høj, hvis hun gør som vanligt. Derfor vælger hun at justere på nogle ting, så ulemperne ved at deltage fylder mindre.

Fx beslutter hun sig for at fravælge juleøl og i stedet drikke øl med 0,5 %. Det betyder færre tømmermænd. Samtidig vil hun gøre som Askepot og forlade festen inden midnat.

De to justeringer reducerer ulemperne ved at deltage til 14 point. Dermed trumfer de 17 point, der taler for at deltage, de 14, der vægter ulemperne. De små justeringer gør det samtidig mere trygt at følge sin mavefornemmelse. Derfor vælger Lisa at deltage på lørdag.

Spørgsmål: Hvad gør man, hvis fordele og ulemper står lige, og maven er tavs?

TIL FORSIDEN AF JULEKALENDEREN