Jo tættere man kommer på jul, jo mere trængsel i butikkerne. Derfor har Lisa valgt at lægge sine julegaveindkøb i dag, hvor der ikke er undervisning på studie. Da det desuden er tidligt på ugen, håber hun, det bliver lidt lettere at bevæge rundt i byens butikker frem for lige inden juleaften.

For at lette turen har Lisa lavet en liste med de ting, hun vil købe. Desuden har hun googlet, hvor hun kan købe de forskellige ting. Hun HAR nemlig prøvet at stå den 22. december uden nogen som helst idé om, hvad hun skulle vælge, hvilket havde givet en del stress. Det havde samtidig gjort, at hun var endt i en slem kattepine med gaver, der blev meget dyrere end planlagt.

Efter et par timers juleshopping råber en stemme pludselig hej. Det er Lisas LÆR AT TACKLE-kollega Richard, som også er på gaden. Under forårets nationale instruktørsamling for underviserne på LÆR AT TACKLE var de faldet i snak om det at være pårørende. Lisas mor har nemlig haft langvarige depressioner, så længe Lisa kan huske. Richard havde nikket genkendende til meget af det, hun beskrev.

De to instruktørkollegaer beslutter sig for at finde en cafe, hvor de kan tage tråden op fra instruktørsamlingen. Mens de nyder skoldhede jule-the, fortæller Richard, at han selv havde haft perioder med depression, da han var ung. Dengang talte man ikke om dén slags. Mange forstod heller ikke, hvorfor en socialt anlagt ung mand pludselig holdt sig for sig selv og afslog at gå med ud lørdag aften.

Med årene kom Richards tunge tanker på afstand. Alligevel tænker han, at det havde været godt, hvis han havde haft nogen at tale med dengang. Men det at dele erindringen om en svær tid føles faktisk også som en lettelse. Derfor takker han Lisa mange gange for at lytte. Lisa svarer, at det er hende, der takker. Richards beretning har nemlig givet hende en forståelse for, at hendes mor måske også kan føle sig alene med sin depression.

En idé spirer

Eftermiddagens samtale får en idé til at spire i Richard. For nu, hvor han er blevet alene, kunne det være rart med lidt mere i kalenderen. Derfor vil han spørge sin koordinator, om kommunen har brug for en ekstra instruktør på LÆR AT TACKLE angst og depression.

Grundteknikkerne er jo de samme på alle kurserne, og redskaberne sidder allerede på rygraden fra pårørendekurset, som han underviser på fast. Derfor skal han kun gennem en 2-dages tillægsuddannelse, som kommunen betaler, før han kan begynde at undervise på det nye kursus. Han glæder sig allerede.

Spørgsmål: Har du oplevet, hvordan en spontan snak kan få nye ideer til at spire?

TIL FORSIDEN AF JULEKALENDEREN