Linda har altid elsket julen. Mens hendes forældre levede, tilbragte hun altid julen hos dem. Her gik juletræet altid til loftet, mens husets gavne stod pyntet med tændte lyskæderne fra 1. december til langt ind i februar. Det var virkelig noget, som skabte julestemning.

Juleaftensdag hentede moren frisk gran ind. Vinduerne pyntede hun med duftende appelsiner, der var sirligt dekoreret med røde bånd og nelliker. Tidligt på eftermiddage spredte sig en vidunderlige duft sig fra køkkenet. Det var morens syrlige rødkål og andefonden til den brune sovs, som kogte ved lavt blus på komfuret.

Efter forældrenes bortgang har Linda aldrig manglet invitationer til juleaften fra venner og bekendte. De år hun har takket ja, har aftenen været hyggelig. Samtidig har det været ensomt at lande midt i andres jule-hurlumhej. På en måde har hun følt sig som den barnløse tante, man inviterede af medlidenhed. Det forholdt sig formodentlig slet ikke sådan. Men det føltes sådan for Linda.

For to år siden besluttede hun sig for at takke nej til alle invitationer, der gjaldt juleaften. Hun ville prøve at være alene denne højtidsaften.

Resultatet af denne beslutning havde føltes overraskende let. Juleaftensdag blev tilbragt med hyggelige julefilm. Juleanden bestod af berberiandebryst, som kunne pandesteges på 25 minutter. Rødkålen havde hun købt færdig og givet en sjat eddike, så den kom til at smage mere syrligt som morens hjemmelavet. Desserten havde bestået af færdiglavet portionsanrettet risalamande, som blot skulle overhældes med kirsebærsauce.

Det blev faktisk et kongemåltid. Derfor havde Linda gentaget succesen sidste år og har planer om at gøre det samme i år. Udfordringen i år ligger i, at kollegaer, venner og bekendte får hende til at føle sig som en særling, når hun melder ud, at hun vil være alene juleaften. Faktum er, at hun har det godt med at være alene denne aften, og gerne vil være det uden at skulle forklare sig for andre.

Spørgsmål: Hvordan får man andre til at respektere, at man gerne vil holde juleaften på en bestemt måde?

TIL FORSIDEN AF JULEKALENDEREN