Forskellige kulturer – men de samme udfordringer

38-årige Shirin er syrisk flygtning og kom til Danmark i 2015. Hun har sclerose, som giver smerter og gør hende mere træt end andre. Samtidig har sygdommen påvirket hende kognitivt. Det betyder, at hun har brug for ekstra tid til at forstå, hvad andre mennesker siger.

Nemt dansk-kurset ’LÆR AT TACKLE smerter’ har haft afgørende betydning for, hvordan hun er begyndt at se på sin egen situation.

”Jeg lærte at trække vejret bedre og finde oplysninger om hverdagsproblemer. Jeg lærte, at hvis man ikke kan holde til at gå tur i to timer, kan man måske gå en halv time med en veninde. Og så lærte jeg, hvordan man kan beskytte sig ved at spise sundt og bede sin familie om hjælp.”

Desuden fremhæver hun kursets praktiske øvelser og et særligt kursushæfte, som viser, hvad man skal gøre.

 

Fællesnævneren er udfordringer

Nemt-dansk-kursisterne kommer fra mange forskellige kulturer og har derfor forskellige modersmål. Fællesnævneren er deres udfordringer. Derfor kan de hjælpe hinanden.

På Shirins kursus har alle deltagerne smerter. Samtidig har det at møde nogen, der havde det værre end en selv sat Shirin selv sat hendes situation i perspektiv.

”Mange af de andre deltagere havde større smerter og flere bivirkninger end mig. Det trøstede mig og gjorde mig meget forstående. Jeg har selv store problemer, men nogen af dem, jeg mødte, var handikappede og kunne ikke bevæge sig ret godt. Det fik mig til at tænke, at mine problemer ikke er så store som de andres.”

Det var ikke kun kursisterne på holdet, som havde smerter. Også underviserne har selv smerter eller er pårørende til én med smerter. Derfor kan de være gode rollemodeller og vise deres kursister, hvordan man kan få et godt liv, selv om man har smerter.

Shirins erfaring med kurset har været så gode, at hun selv har fået mod på at tage en instruktøruddannelse. Derfor begynder hun om kort tid klar at undervise andre i smertehåndtering på Nemt dansk.
Tilbage til forsiden